En fantastisk weekend i skydningens tegn

En fantastisk weekend i skydningens tegn

Weekenden i uge 38 stod for de fleste af riffeludvalgets medlemmer i skydningens tegn, nemlig 600 meterskydning og forbundsmesterskaberne i Feltskydning

Ove Strøm, Jan Jensen og Dan Korgaard havde i ugevis forberedt os til netop denne weekend, da vi havde meldt os til den ene af årets to 600 meter skydninger arrangeret af medlemmer af Våbenteknisk Forum VTF

VTF er et interaktivt forum (Riffeljagt.com) hvor alt skyde og jagtrelateret bliver drøftet. Ligeledes arrangerer de forskellige skydninger året rundt. Dan Korgaard, der er administrator for dette forum, havde lokket med Jan og Ove for at de skulle prøve kræfter med skydning på lidt større distancer end dem de normalt mestrer til fulde. Planen blev lagt, vi blev alle tilmeldt og så startede forberedelserne. Skydning på distancer over 300 meter begynder at stille ret store krav til grejet, så der blev ladet, testet og målt hastigheder på forskellige ladninger og projektiltyper. Denne skydning vender vi tilbage til.

Udtagelsesskydning til forbundsmesterskaberne i feltskydning

I foråret deltog både Jan, Ove og Dan i udtagelsesskydningen til forbundsmesterskaberne i Feltskydning. Udtagelsesskydningen i Kreds 1 finder sted på skydeterrænet i Tranum. Vejret var denne dag, mildest talt udfordrende grundet let regn og temmelig meget vind.

Ove og Jan skulle skyde på samme hold og Dan var på et af de tidligste hold grundet en konfirmation han skulle deltage i senere samme dag. Blæsten voldte som sagt temmelig mange problemer, men alligevel formåede alle tre skytter at kvalificere sig til finalen i Ulfborg endda med ret fine resultater hvoraf den ene faktisk var en 2. plads.

Tilbage til Weekenden i uge 38

Vejrudsigten var forrygende, så forventningerne var store. Ove og Jan havde booket et værelse i Ulfborg og Dan havde slået pjalterne sammen med en makker fra VTF og skulle overnatte i dennes campingvogn.

Skytterne mødte forventningsfulde op på 600-meterbanen i Ulfborg. Dan instruerede, så alle skytter var klar over dagens sikkerhedsbestemmelser. Banen er tilrettelagt med standpladser for hver 100 meter ud til de forjættede 600 meter. Skydningen starter på 100 meter hvor der indskydes og projektilernes hastighed testes, så folks ballistikprogrammer på mobiltelefonerne kan blive opdateret.

Derefter skydes der. Man rykker for hver skydning længere og længere ud for til sidst at ende på 600 meter. Man mærker for alvor afstanden når man rykker ud over 3oo-meter mærket. For nogen af de mest garvede af skytterne er 300m der, hvor man normalt indskyder. En af skytterne berettede, at han havde deltaget i en 2000 meters skydning tidligere på året. Der lagde han ud på 800 meter og havde træf i de første 3 skud.

Ikke alle var så garvede og vi havde alle tre vores udfordringer. Ove og Jan var som nævnt med for første gang. Dan har deltaget flere gange, men det var faktisk ikke noget man kunne se på resultaterne. Der var udfordringer for os alle tre, men vi kunne alligevel tage derfra med ok skudgrupper. Godt arbejde Jan og Ove

Skydningen afsluttes med en lille test idet der afholdes en riffelprøve fuldstændig som når nye riffeljægere skal aflægge riffelprøve. Det eneste der adskiller sig fra den alm. Riffelprøve er at vi her skyder på 600 meters afstand til bukken.

Derudover skal der afgives 4 gældende skud til en lille luftgeværskive fra biltema. Det er absolut ikke nemt og som Jan sagde: ”Jeg kunne sgu ikke engang rigtigt se skiven i kikkerten” Ikke desto mindre var Jan den der formåede at sætte skud i den lille skive. Dan siger det var held, men måske det kun var fordi Dan ikke havde sat skud i sin skive. 😊 Tonen er hyggelig, smådrillende og generelt meget afslappet, så den slags drillerier lyder der iblandt skytterne dagen igennem

Dagen afsluttes med Ringrider-pølser fra Sønderjylland og Dans vildsvinefrankfurtere akkompagneret af tykke stykker af Dan´s hjemmerøgede, stegte bacon.

 

Forbundsmesterskaberne søndag

Vejrudsigten er fantastisk, dog med den lille hage, at der er meldt tåge om formiddagen. Dan skulle skyde klokken 0820, så der var lidt tvivl om hvorvidt tågen ville nå at lette, hvilket også skulle vise sig at blive en smule udfordrende.

Jan og Ove skulle skyde ganske kort tid efter så der blev delt erfaringer videre ved den første standplads.

Fælles for en del af skydningerne på denne skydning er, at der veksles mellem korte og lange afstande på samme standplads. F.eks. var der på de første standpladser tale om mål på afstande fra 32m og ud til 260m Målene var meget forskellige og bød på alt fra en måge placeret på 40 meters afstand, hvor makspoint-området var placeret i hovedet på mågen til et mindre vildsvin placeret på 260 m med et træfområde på ca. 20cm

Skydestillingerne veksler fra siddende på jorden med skydestok, siddende i skydestige til stående med trebenet skydestok. Sidst men ikke mindst er der på sidste standplads tale om skydning til løbende mål.

Skydningen var krævende, men vi klarede os alle nogenlunde. Dan havde grundet sin ret gode placering til udtagelsen luftet en forsigtig ambition om at havne i top ti. Desværre var marginalerne ikke på hans side så han måtte tage til takke med en 17. plads, hvilket han faktisk var rigtig godt tilfreds med, omstændighederne taget i betragtning. En 17 plads var for øvrigt en klar forbedring i forhold til sidste år, så det var ikke ringe. Ved nærmere granskning af resultatlisten kunne det konstateres, at med blot en enkelt træffer mere, så kunne målsætningen om en top-ti være blevet indfriet. Man kan deraf udlede, at skytterne i den høje ende af skalaen ligger temmelig tæt, så hvis man har ambitioner om at ligge højt i klassificeringen, så kan man ikke tillade sig at lave småfejl.

Efter skydningen kunne vi læne os tilbage ved Campingvognen og nyde en velfortjent iskold øl.

En rigtig hyggelig weekend for riffeludvalget.

Du kan se billeder her